Het idee achter de buitenplaats

Stel je voor 

Doe je ogen eens dicht…en zie jezelf terwijl je onderweg naar huis bent. Je komt langs een groene plek met bomen en een mooi gebouw. Er staat een stalletje met verse groenten in allerlei kleuren en als je verder kijkt zie je wat mensen aan het werk in een grote moestuin. Verderop zitten mensen op het terras aan een tafeltje te lunchen met een heerlijk, gezond broodje. Als je naar binnen loopt, zie je een bordje hangen bij de ingang van wat een gezellig restaurant lijkt…vanavond een masterclass ‘luisteren naar je lichaam’ en je kunt je nog inschrijven voor het ‘project leefstijlmaatje’ en het ‘mealprep-café’. Terwijl je nadenkt of dat wat voor jou is, wordt je aandacht getrokken door vrolijk gelach in het gezondheidscafé waar een groepje mensen met een lekkere koffie zit na te praten, net terug van een wandeling, en word je begroet door je buurjongen die in zijn sportkleren doorloopt naar de trainingsruimte. Sporten en bewegen…tja, dat zou je ook weer moeten oppakken. Deze plek nodigt je uit, zo licht en mooi en je ziet dat ze niet alleen binnen, maar ook in de buitenlucht onder de overkapping aan het trainen zijn. Gewone mensen, net als jij, zo te zien, je voelt een lichte sprankel van misschien wel hoop en verlangen. Een gastvrouw spreekt je aan en vraagt of je voor de ontspan-sessie komt die zo begint of misschien een afspraak hebt met een coach. Je voelt je gezien en hoewel je zomaar even binnen liep, voel je je al thuis. Gelukkig is het zo dichtbij, morgen kom je terug! 

 

Hoop 

In een wereld vol ongezondheid, eenzaamheid, stress, ziekte, disbalans en crises laat De Buitenplaats een ander geluid horen. We geloven in een heel en gezond leven voor iedereen. Positieve gezondheid en integrale vitaliteit wordt gevormd wanneer de mens in harmonie leeft met de natuur, met elkaar en met zichzelf. Je kunt dit leren en oefenen op verschillende niveaus van mens-zijn. Zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel. Niet iedereen loopt hetzelfde pad, maar elk mens heeft lichaam, een hoofd en een hart, en een ziel die hunkert naar inspiratie. De Buitenplaats biedt je de mogelijkheid om jouw unieke weg te vinden naar meer gezondheid en zingeving, of dat nu een grote of een kleine stap is. 

 

Onze kernwaarden 

In alles wat we doen staan we voor de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam, tussen mensen onderling en tussen hemel en aarde. Dit doen we vanuit een christelijk fundament en met deskundige, professionele ondersteuning. We bezien de mens niet alleen vanuit biologisch, neurologisch of psychologisch perspectief, maar ook vanuit ecologisch, sociologisch en theologisch gezichtspunt.  

We geloven dat we als goede rentmeesters mogen zorgen voor de wereld, voor elkaar en voor ons eigen lichaam. En we geloven in een rechtvaardige een eerlijke wereld waarin iedereen waardevol en welkom is. Als organisatie gaan we niet voor steeds grotere winst, maar hebben we als doel om onze winst te herinvesteren zodat zoveel mogelijk mensen hun eigen weg van gezondheid en vitaliteit kunnen ontdekken en bewandelen en daar op hun beurt weer van kunnen uitdelen.  

 

Onze principes 

We werken bij De Buitenplaats vanuit de pijlers van positieve gezondheid. Daarbij kijken we steeds naar praktische, dagelijkse routines en gedrag én zoeken we de verbinding in deze gewone, aardse zaken met een diepere laag van betekenis.  

Elk mens heeft dagelijks adem, eten en drinken, beweging, ontspanning en slaap nodig voor een fysiek en mentaal gezond bestaan. En andere mensen om dingen samen te kunnen doen, te leren en ontwikkelen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven en geeft zingeving. We leggen hierbij niets op, maar nodigen uit om te ontdekken wat ons inspireert. Rondom deze thema’s is het aanbod van De Buitenplaats geclusterd:  

Dagelijks Brood 

Alles wat gaat om gezond én lekker eten en drinken. Voedsel voor lichaam, ziel en geest. Welke voeding heb je nodig, hoe groeit dat en hoe kun je dat zelf doen. Wat is een duurzaam voedingspatroon. Hoeveel energie heb jij nodig en hoe krijg je een goede relatie met voeding. En wat leert voeding en het ritme van de natuur ons over onszelf. Dit proef en ontdek je in de moestuin, in het gezondheidscafé, bij de maaltijden en cursussen.  

Dagelijks Beweging 

Er is ruimte voor gezond bewegen en trainen, niet alleen op de sportvloer maar ook buiten in de natuur en in de moestuin. Om te ontdekken hoe jouw lijf functioneert, wat het nodig heeft en waar jouw grenzen liggen. En om te leren hoe je dat het best kunt doen én volhouden. Maar ook om te ontdekken hoe je kunt ontspannen en goed kunt leren ademen. Bewegen geeft meer doorbloeding, en zorgt voor plezier en vreugde. Het helpt zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door te werken aan flexibiliteit, mobiliteit, kracht en balans ondersteun je je gezondheid en vitaliteit.  Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Beweging en training draagt bij aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.  

Dagelijks bezinning 

Een unieke vaardigheid van de mens is het feit dat we kunnen nadenken en in staat zijn te leren. Met en van elkaar. Het is één van de basisbehoeften van de mens en het helpt om zelfvertrouwen en motivatie te ontwikkelen. Bij De Buitenplaats is educatie, leren en ontwikkelen een belangrijk onderdeel. Dit doen we door het aanbieden van cursussen, workshops, lezingen en masterclasses. Bijvoorbeeld in de moestuin, keuken of het gezondheidscafé. Maar ook door meditatie en contemplatie. Want onze maatschappij en ons hart heeft behoefte stilte en rust. Zo stimuleren we bewustwording, reflectie en leren en ontwikkelen. Gezondheidsvaardigheden en gezondheidsgedrag worden vergroot.  

Dagelijks Begeleiding 

Voor elk mens is gewoon gezond ademen, eten en bewegen belangrijk. Maar soms heb je net wat meer nodig. Of heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding en advies. Bij De Buitenplaats bieden we ruimte aan gezondheidsprofessionals om dat aanbod vorm te geven. Van gewichtsconsulent tot leefstijlcoach. Van fysiotherapeut tot masseur. Van leefstijlarts tot psychotherapeut. Professioneel, deskundig, met aandacht voor preventie en aansluitend bij de kernwaarden.